Γιορτή κρασιού στον ΄Εμπωνα της Ρόδου

005Την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη ο δήμος Ατταβύρου διοργάνωνει στον Έμπωνα την γιορτή του Κρασιού, οπου εδώ και πενήντα χρονια οι κάτοικοι της περιοχής, καλλιεργούν τα αμπέλια τους, φτιάχνουν το κρασί τους και το γιορτάζουν με χορούς και με τραγούδια.

004

Ο Έμπωνας  σκαρφαλωμένος στην βοριοδυτική πλευρά του Αττάβυρου του ψηλώτερου βουνού της Ρόδου (1215 μ.) είναι ένα χωριό που ζει με και από το κρασί. Στο κέντρο της μεγαλύτερης αμπελουργικής περιφέρειας του νησιού με 2000 στρέμματα, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις οχι μόνον των δυό μεγάλων παραγωγών κρασιού (ΕΜΕΡΥ, CAIR) αλλά και πολλών μικρών οικογενειακών οινοποιείων (Αλεξανδρή, Θαρρενού, Κουνάκη, Παπαμιχαήλ).

 Οι τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί είναι το Αθήρι, το Αμοριανό (παραλλαγή της Μαντηλαριάς) και το Μοσχάτο. Απο τις  28 ονομασίες προέλευσης που έχει η Ελλάδα οι δύο βρίσκονται στην Ρόδο. Στο νησί καλλιεργούνται  σε δύο αμπελουργικές ζώνες 7000 στρέμματα αμπελιού. Η μία είναι οι πεδινές περιοχές και η δεύτερη οι πλαγιές του όρους Αττάβυρος. 

 001

 Στις απότομες πλαγιές του Αττάβυρου ανάμεσα σε μικρούς ελαιώνες και σε πυκνά δάση από θηλυκά κυπαρίσια και πεύκα, σε εδάφη που καλύπτονται τις περισσότερες φορές από πέτρες και χαλίκια αναπτύσεται καλύτερα  το Αθήρι, η πιό αρχαία ελληνική ποικιλία. Και ενώ Αθήρι θα βρούμε και σ’ άλλες περιοχές του Αιγαίου, την Χαλκιδική, την Σαντορίνη και την Κρήτη, μόνο στην Ρόδο παράγεται κρασί ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) με 100% την ποικιλία αυτή.

Πάνω ακριβώς από τον Έμπωνα  σε υψόμετρο 700μέτρων βρίσκεται  το Χαρακάκι. Η περιοχή που κατά γενική ομολογία  έχει τον καλύτερο αμπελώνα της Ρόδου. Σε μιά πράγματι εντυπωσιακά απότομη και άγρια βουνοπλαγιά, με θέα το Αιγαίο και τη Χάλκη, ωριμάζουν τα εκλεκτώτερα σταφύλια του Αθηριού. Από την περιοχή αυτή που δεν ξεπερνά τα 100 στρέματα   η οινοποιεία ΕΜΕΡΥ παράγει το Αθήρι της Βουνοπλαγιάς ίσως το καλύτερο Αθήρι της Ρόδου (εδώ τα αμπέλια ζορίζονται και οι στρεμματικές αποδόσεις περιορίζονται αλλά το κρασί αποκτά τις πιό έντονες γεύσεις από κίτρο, βερύκοκο, μπανάνα).

 002

Η ΕΜΕΡΥ είχε το 2007 την μεγάλη χαρά να δει το κρασί της ΡΟΔΟΣ  , ποικιλία Αθήρι, να κατατάσεται μέσα στην λίστα των 100 καλύτερων κρασιών  του Wine Spectator ( το άλλο ελληνικό, ήταν και αυτό από το Αιγαίο το Σαντορίνη του Σιγάλα). Επί κεφαλής της ΕΜΕΡΥ που ιδρύθηκε το1923, βρίσκεται η Μαρία Ειρήνη Τριανταφύλλου που παράλληλα με ανάπτυξη της οικογενειακής της εταιρίας συμμετέχει ενεργά σε πλείστες οργανώσεις του κλάδου. Μέλος ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μέλος ΔΣ της Παγκόσμιας Ένωσης Γυναικών Κρασιού, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κρασιού και της προσωρινής επιτροπής της Περιφερειακής  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου  Νήσων του Αιγαίου είναι χωρίς άλλο μιά από τις πιό δραστήριες Ελληνίδες επιχειρηματίες. Ευτυχώς που ασχολείται με το κρασί, γιατί εδώ χρειάζεται πολύ δουλειά και ενθουσιασμός, που  άλλωστε ξεχείλιζε καθώς μας περιέγραφε στο οινοποιείο  της ΕΜΕΡΥ της δυνατότητες του Αθηριού και των ελληνικών κρασιών γενικώτερα, να διεισδύσουν στις μεγάλες αγορές της Αμερικής, του Καναδά, Ρωσσίας, Ιαπωνίας.

Απαραίτητη προυπόθεση  να επικεντρωθούν στην ποιότητα, όπως έλεγε, και να έχουν υπομονή.

 003

 Ο δήμαρχος του Αταβύρου ο Νίκος Τσουκαλάς ήταν μιά άλλη έκπληξη. Τον γνώρισα στην Λήμνο στο 1ο Συνέδριο Οινοτουρισμού  γιατί μόνον αυτός και ο δήμαρχος της Κρήτης Ν.Καζαντζάκης από όλους τους προσκαλεσμένους δημάρχους του Αιγαίου, είχαν προσέλθει και είχαν ενδιαφερθεί σοβαρά για το θέμα. Στον Εμπωνα στο χωριό του, αυτός με τους συνεργάτες του ήταν η ψυχή της γιορτής γιατί δεν είναι και μικρό πραγμα να υποδέχεσαι πάνω από δυο χιλιάδες επισκέπτες. 

Σαν νέος δήμαρχος εκτός των έργων υποδομής (σχολεία, διαχείριση νερών, προστασία περιβάλλοντος και προστασία του δασικού πλούτου) ονειρεύεται να βρεθεί στην περιοχή του, η χρυσή τομή αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης και αγωνίζεται συστηματικά γι’ αυτό.

 Παρ’ ότι τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα αμπέλια είναι πολύ μικρά, οι νέοι ασχολούνται με αυτά σαν πάρεργο ή σαν δευτερη εργασία γιατί δεν θέλουν να παρατήσουν τον κόπο των παπούδων τους. “Ενας αμπελοκαλλιεργητής με δέκα στρέμματα αμπέλι δέν βγάζει τον χρόνο όσα βγάζει ένας δημόσιος υπάλληλος σ’ ενα μήνα” έλεγε με παράπονο ένας γέρος αγρότης.

“Βέβαια αυτό συμβαίνει γιατί η τιμή συγκέντρωσης σταφυλιών είναι χαμηλή 0.35 Ε και γιατί πουλάνε μόνο σταφύλι στους κρασάδες χωρίς να σκεφθούν να κάνουν από μόνοι τους κάποια παραγωγή”. Πάντως σ’ολους αυτούς τους μικρούς κλήρους των νησιών του Αιγαίου για να επιβιώσει η αμπελοκαλλιέργεια θα πρέπει να την δούμε όχι όπως παλιά σαν την κύρια απασχόληση.

Θα είναι μία απασχόληση, με ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ανθρώπων που αντλούν απο την εργασία αυτή ένα κύρος, μιά περηφάνεια, μιά σωματική άσκηση και μιά χαρά ζωής. Μιά δραστηριότητα που θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν και συνεργάζονται με την φύση και την δημιουργία. 

  Νομίζω πάντως, ότι όλες αυτές τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, τους έχει στο μυαλό του συνεχώς ο δήμαρχος και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο δήμαρχος  του Αττάβυρου εκτός των δημιουργικών του οραματισμών και  διοικητικών του ικανοτήτων  έδειξε και άλλα χαρίσματα. Με κατηύθηνε υποδειγματικά έτσι ώστε να επισκευθώ σε μιά βραδυά τρία μοναδικά πανηγύρια που γιόρταζαν την ιδια μέρα στην Ρόδο. Το μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας κοντά στον Αρχάγγελο, το μοναστήρι της Παναγιάς στον Άμαρτο της Κριτυνίας και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σκιαδανής παρότι απέχουν μεταξύ τους 150 χιλιόμετρα,  με  τους κατάλληλους χειρισμούς  και οχι τοσο ανώδυνα κατορθωθηκε  να τα επισκεφθώ και να συλλέξω σημαντικά στοιχεία για την έρευνά μου

Advertisements

0 Responses to “Γιορτή κρασιού στον ΄Εμπωνα της Ρόδου”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Οκτώβριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Νοέ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

cover4.gif

paros-cover.gif

Advertisements