Title (optional)Το χρονικό ενός περάσματος απο την Κρήτη.

 

 

 

  Με αφορμή μιά συμμετοχή μου σε ένα πάνελ ομιλητών στη γιορτή της Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο, αλλά και τις συναντήσεις μου με παραγωγούς και ξενοδόχους  για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» στη Κρήτη, είχα πρόσφατα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα  ταξίδι στη Μεγαλόνησο… Τα αποτελέσματα πλούσια και και τα συμπεράσματα αποκαλυπτικά. Σε πέντε ημέρες  διέτρεξα 1200 χιλιόμετρα, επισκέφτηκα καμιά εικοσαριά τοπικούς παραγωγούς, συνάντησα αρκετούς ξενοδόχους,  και ρίχνοντας κάτι κλεφτές ματιές στα καφενεία της Κρήτης –πως αλλιώς να βρείς τις διευθύνσεις σου παρά ρωτώντας στα καφενεία!-  κατανάλωσα, με κάποιους   πρόχειρους υπολογισμούς  πάνω από διακόσιες ρακές, οι περισσότερες, αν όχι όλες,  φυσικά κερασμένες. Γιατί μην ξεχνάμε στην Κρήτη βρισκόμαστε.

Στην τουριστική Κρήτη,  στα αστικά κέντρα και στις παραλίες του νησιού  δεν έμεινα και πολύ.  Πρόλαβα όμως να επισκεφθώ το all time classic  καφενείο Σαρανταυγά της Αγοράς του Ηρακλείου και να γνωρίσω την καινοτόμα πρόταση ξενοδοχίας του Creta Maris Beach Ressort. Το πρώτο, καφενείο-καπηλειό της Αγοράς  από το 1924 είναι ένας σταθμός της κοινωνικής ζωής της πόλης. Μιά σούδα 20 τραγωνικών και στους τοίχους της όλη η ιστορία του Ηρακλείου. Κείμενα του Ηρακλειώτη Μανώλη Ρασούλη, αφισσες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ξεθωριασμένες φωτογραφίες. Εξαίρετοι μεζέδες μα πάνω από όλα αυτή η παρεϊστικη ατμοσφαιρα, όπου όλα τα τραπέζακια -τέσσερα μέσα και άλλα τόσα έξω- γίνονται μια παρέα. Η ζωή του Έλληνα.

 Το δεύτερο είναι μια αντιπρόταση για τα ξενοδοχεία  all inclusive του μπιρ-παρά που έχουν κατακλύσει την τουριστική αγορά. Ο Αντρέας Μεταξάς πρωτοπορεί γιατί με τη νέα του φιλοσοφία στο  ξενοδοχείο του Creta Maris, που εκφράζεται μέσα από 3 λέξεις “Green Cretan All-Inclusive”, ανασηματοδοτεί την έννοια του all Inclusive παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας  με προτεραιότητα στο περιβάλλον, στην κρητική διατροφή και στη σημασία της πολιτισμικής ταυτότητας σ’ όλες τις εκφάνσεις των υπηρεσιών του ξενοδοχείου. Είθε να τον ακολουθήσουν κι άλλοι. Πρώτο κρητικό ξενοδοχείο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

 

 Ταξιδεύοντας στην ενδοχώρα του νησιού δεν πήρα καμιά οδό ταχείας κυκλοφορίας. Χρησιμοποίησα επαρχιακές οδούς και σε μία φάση από το Οροπέδιο του Λασιθίου προς Καθαρό και  Κριτσά πέρασα μέσα από έναν χωματόδρομο, όπου παρέα είχα μόνο τους γυπαετούς. Τα νοικιασμένα αυτοκίνητα με τουρίστες ελάχιστα. Εκεί πραγματικά ο κόσμος έχει καταλάβει την κρίση. Μπορεί οι πληρότητες στα ξενοδοχεία των πόλεων να παλεύουν να φθάσουν τα περυσινά επίπεδα, στην επαρχία η διαφορά είναι νύχτα με την ημέρα. Οι ξένοι ή  είναι μαντρωμένοι  στα ξενοδοχεία ή δεν έχουν πιά το ενδιαφέρον ή τα χρήματα να ταξιδέψουν για να ανακαλύψουν την πραγματική Κρήτη.

 Κι αν γλύτωσε η ενδοχώρα  του κρητικού τοπίου από τα μπετά, σήμερα  κινδυνεύει απο τα φωτοβολταικά. Σε τοπία που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από την Τοσκάνη, θάλεγα μάλιστα ότι έχουν και πολύ μεγαλύτερη ποικιλία καθότι, αναμειγνύονται  ελαιώνες, αμπελοτόπια, μποστάνια, δάση με καρυδιές, βαλανιδιές, κυπαρίσια και χαρουπιές… βλέπεις να ξεφυτρώνουν  κάτι τεράστια ραντάρ…Αν κάποιες επενδύσεις χρειάζονται περιβαντολογικές μελέτες είναι αυτές των φωτοβολταϊκών, γιατί η μόλυνση της αισθητικής  του τοπίου είναι ανυπολόγιστη.

 

Οι καφενέδες -γνωστή η αδυναμία μου- έχουν ακόμα ένα στίγμα από την παλιά Κρήτη.  Καφενεία κουρεία, καφενεία –μπακάλικα, καφενεία- χασάπικα, καφενεία-ραφεία κλπ. Εναλλαγές μεζέδων φυστίκια αράπικα, κεράσια, αχλάδια, καρπούζια, αντζούρια, τυράκια, παξιμάδια, ελίτσες, απάκια, ανθότυρα, φαγάκια. Λίγες κουβέντες, μεστές, σταράτες ουσιαστικές. Κουβεντολόι γιά τη ζωή, για το θάνατο, αλλά και για το τίποτα, γιατί και η ζωή κι θάνατος ένα τίποτα δεν είναι για τους Κρητικούς; Στον προφήτη Ηλία ξαναπήγα στο καφενείο της Ριρίκας. Το μαγαζί σκοτάδι, πένθος για έναν θάνατο νέου –τόχε κλείσει για ένα χρόνο- , «δεν έχω τίποτα παληκάρι μου αλλά κάτι θα βρούμε»  και στο πότε πήρε πάνω της, φώτισε το μαγαζί, φώτισε και το προσωπό της. Σε λίγο κατέφθασε η σκεπαστή ομελέτα, καλοψημένη  με το  φρεσκοτηγανισμένο λάδι και το ζουμερο περιεχόμενο,  οι βραστοί χοχλιοί, οι σαλάτες να κολυμπούν στο λάδι. Το απόλυτο γεύμα.

1. Στο θέμα των προϊόντων της Κρήτης τι να πρωτοπεί κανείς… οι γραβιέρες, τα ανθότυρα, τα κεφαλοτύρια αλλά και οι ξυνομυζήθρες, οι γαλομυζήθρες,  στα τυροκομεία του Τζουρμπάκη στις Καρίνες Ρεθύμνου, του Συνεταιρισμού Λασσιθίου, του Αλεξάκη στη Μεσσαρά, του Μανούσου Τσιτσιρίδη στ’ Ασκυφού, και τα πεντανόστιμα γάλατα του Συλλίγαρδου στην Νεάπολη Λασιθίου, σαν ενδεικτικά δείγματα μιας τεράστιας παραγωγής τυροκομικών επιβεβαίωσαν οχι μόνο την πρωταγωνιστική θέση των Κρητικών στην κατανάλωση τυροκομικών -πρώτοι στον κόσμο- αλλά και τις προόδους που έχουν κάνει στην τυροκομία. Αλλαντικά τυποποιημένα,  λουκάνικα κι απάκια απο τον Βαβουράκη και το Λεντάκη. Παξιμάδια απο τον Γρυνιαράκη στο Τυμπάκι, αλλά και σιουφικτά και καλογερικά παραδοσιακά ζυμαρικά από την Μέλκο που έχουν κυριεύσει τις αγορές. Εκατοντάδες εταιρείες εκσυγχρονίζονται, πιστοποιούνται και προσπαθούν να συνθέσουν γεύσεις παλιές με σύγχρονες τεχνολογίες.

2. Η Κρήτη χαρισματική, περήφανη, λαβωμένη μετρά τα τραύματά της και ετοιμάζεται για την μεγάλη αντεπίθεση.  

 

 

Advertisements

1 Response to “Title (optional)Το χρονικό ενός περάσματος απο την Κρήτη.”


  1. 1 yannidakis Σεπτεμβρίου 12, 2012 στο 6:41 πμ

    «βράβευση τσι μέρας» για την Τρίτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
    Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση «ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ».

    Καληνωρίσματα :[

    ΥΓ.
    με έκανες να ζηλέψω ακόμα κι εγώ που ζω, εργάζομαι και μυρίζω καθημερινά τον ευλογημένο αέρα της Κρήτης


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Σεπτεμβρίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιολ.   Αυγ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

cover4.gif

paros-cover.gif